måndag 24 november 2008

Lussekatter

Hade tänkt baka lussekatter idag till vår julmarknad. Men jag var nog inte ensam för igår gapade hyllorna tomma där Kesellaburkarna brukar stå på varenda affär. Får se om jag trotsar snöstormen senare och pulsar bort till ICA och ser om det är bättre lycka idag.
Oavsett så tänkte jag dela med mig av det bästa recept jag vet på lussekatter. Det är Mamma Bulldegs lussekattsrecept som spridit sig över internet alltsen hon la ut det på gamla föräldranätet för många många år sedan (vi var i samma ankomstgrupp våren -00 så det är ett tag sedan)

MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR
50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap (jag brukar använda socker - fungerar också)
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.

Smula jäst i en bunke.

Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.

Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element. (Jag jäser oftast betydligt längre, runt en timme)

Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. (Jag brukar vänta och pensla dem när de är precis nygräddade istället. Hela ägget, en pyttenypa salt och en tesked vatten som jag vispar lätt med en gaffel. Tycker att de lätt får en hård skorpa om man penslar innan men det är givetvis en smaksak)
Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!
Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat

Goda, saftiga, luftiga - och säkert alldeles väldans nyttiga...
Rekommenderas!!!!!!!

3 kommentarer:

Unknown sa...

tax tax va kul med ett nytt recept, skall testas i helgen...

Träningsvärk Med Jeanette sa...

Nytt recept att prova-det gillar vi!
Vad duktiga ni är som fixar tvättstugan.. Våra väggar i vår tvättstuga är snyggt rosa med blommor på. Säkert hippt -87!
Tack för senast förresten, mkt trevligt! :)
Kram Jeanette

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar lussekatter recept