tisdag 24 mars 2009

Avd. "Kan man tro på det doktorn säger"

Min käre make var på hälsokontroll häromsisten och några värden behövde lite tillhyfsning. Några olika tabletter skrevs ut vid första tillfället och vid återbesöket ytterligare ett läkemedel. Maken kom hem och berättade att läkaren sagt att det var ett bra läkemedel - det hade just inga biverkningar alls så det behövde maken inte fundera på.

Nu råkar jag ju då ha en faramaceututbildning i bagaget och tyckte det lät lite mysko - det var ju inte riktigt så jag kom ihåg det hela. För säkerhets skull tog jag en titt i FASS...

Vad tycker ni kära läsare? Är detta verkligen en bra beskrvining på ett biverkningsfritt läkemedel?

"Mycket vanliga (fler än 1 av 10 användare): Dimsyn, yrsel, hosta, illamående, kraftlöshet.
Vanliga (fler än 1 av 100 användare): Huvudvärk, depression, lågt blodtryck (kan upplevas som svimningskänsla då man hastigt reser sig upp), svimning, hjärtinfarkt, slaganfall, bröstsmärtor, förändringar i hjärtrytmen, kärlkramp, snabb puls, ökning av kalium och kreatinin i blodet, andnöd, diarré, magsmärtor, smakförändringar, hudreaktioner, trötthet, allergiska reaktioner inkluderande svullnad av ansikte, läppar, tunga eller svalg.
Mindre vanliga (färre än 1 av 100 användare): Blodbrist, låga blodsockernivåer (hos diabetiker), förvirring, sömnstörningar, nervositet, stickningar/domningar, svindel, hjärtklappning, rinnsnuva, halsont, heshet, astma, kramp i luftrören, tarmvred, inflammation i bukspottkörteln, kräkningar, matsmältningsbesvär, förstoppning, aptitlöshet, muntorrhet, magsår, svettningar, klåda, nässelfeber, håravfall, försämrad njurfunktion, protein i urinen, ökning av urea (urinämne) i blodet, minskad natriumhalt i blodet, impotens, muskelkramper, blodvallningar, tinnitus, sjukdomskänsla, feber."

Jag hoppar med flit över de sällsynta och mycket sällsynta varianterna. Det känns som det räcker bra så här på något vis...

Maken såg ändå något positivt i det hela - när han åkte till Papua Nya Guinea för många år sedan var en av biverkningarna på malariprofylaxen att man helt sonika kunde dö! Jämfört med det är ju slaganfall, tinnitus, hosta, yrsel och diarré rena barnleken.

ps. och om ni som känner honom tycker han verkar lite förvirrad så vill jag bara berätta att han inte tagit någon tablett ännu ;-)

3 kommentarer:

Agda-Magda sa...

Din make? Förvirrad? Nej nu fattar jag ingenting! Fast jag bör väl å andra sidan inte kasta sten i mitt eget lilla glashus...

Rödluvan sa...

Ähum...
Nämen det låter ju som att den där medicinen bara är att sula i sig. Go Thor.

Lilla Grodan sa...

Wow, det var ju liksom själva definitionen av biverkningsfritt! Lite hjärtinfarkter, depressioner och yrsel är väl inget att orda om?

Vet ni för övrigt var läkaren hade fått tag i sin legitimation? Jag vill också köpa en sån...