tisdag 4 juli 2006

Åland

Så här nyss hemkommen från semestern måste jag bara passa på att göra lite reklam. Vi var på Åland och jag kan varmt rekommendera denna ö. Trevliga människor och perfekt upplägg för en småbarnsfamilj.
För oss var det en stor fördel att slippa långa bilresor. Jag ska inte klaga för våra barn är faktiskt ganska lugna just när vi åker bil men det är ändå en påfrestning för alla med alltför långa pass i värmen. Nu tog det oss en timme till båten och från hamnen på Eckerö till vår stuga var det mindre än en kvarts resväg.
Stugan låg perfekt placerad med 10 meter gräsmatta mellan trappen och stranden. En liten sandstrand men hejdlöst långgrund = varmt och gott i vattnet. Givetvis fanns det bastu att låna, vi var ju trots allt i Finland... Grill, roddbåtar, liten kiosk.
En dag regnade det och då åkte vi till Mariehamn och gick på deras badhus. Litet, mysigt och alldeles lagom när man har barn av modell yngre. Man kunde ha uppsikt över alla fyra barnen från både lilla plaskpoolen och fikabordet. Stora A och pappa åkte vattenrutschbana och det fanns spännande vattenfall, grottor, utomhuspool, tillgång till stranden, bubbelpool, jetstrålar osv. Som extra plus var det varmt och skönt i duschrum och omklädning. Förstå att slippa hacka tänder när man kliver ur duschen.
Vi besökte också Ålands brandkårsmuseum. En familj som hade byggt museum i en stor ridhall på gården. En liten stuga var omgjord till café och det fanns både kaniner, hönor och lamm att klappa och mata. Ute på gården stod en gammal brandbil där ungarna kunde klättra runt och låtsas köra så mycket de ville. Spruta brandspruta som Emil på marknaden var också helt OK. Som grädde på moset körde Eckerölinjen specialpris så hela familjen käkade för 160 kr. Oxfilé, lax på längden och bredden, lammrostbiff, räkor, grönsaker, desserter - det fanns allt man ville ha och kunde önska sig. Stora A försåg sig med ett jättelass chokladpudding. När jag påpekade att det var ganska mycket smilade han som bara han kan och sa "Är det buffé så är det buffé..." Klok kille det där!

1 kommentar:

Lisen m.fl. sa...

Kul att läsa det du skriver.Just nu var det högläsning för Ammi.
Är ofta inne och läser om din familj.Ammi lagar rost på bilen -semester jobb.Hoppas ni mår bra och att febern har gett vika.Vi saknade er i lördags.Vi var 68 st.
Många av dina kusiner.Hanna med familj.Jätteroligt.
Ha´de´.Önskar Lisen o Ammi!