torsdag 14 juni 2007

Tankar kring abort

Jag blev intervjuad av JA till Livets tidning Enim igår och därför rör sig tankarna förnärvarande en del runt aborter och frågan om människovärde. Monica har skrivit många tänkvärda inlägg om de här frågorna men jag fastnade särskilt för detta. "Om man ska tala om ett fritt val för kvinnan; så bör alternativen till abort presenteras, annars är det inget val.Vad jag vet, avvägs sällan alternativen i Sverige. Om man börjar prata om dem riskerar man genast att stämplas som konservativ och ganska kvinnofientlig."

Gång på gång ser jag på olika diskussionsforum på nätet att ger man ett annat förslag än abort eller försöker stötta någon att behålla sitt barn då blir man ofta beskylld för att vilja att kvinnor ska dö i illegala aborter osv osv. Det politiskt korrekta om en kvinna är osäker är att säga att man givetvis stöttar henne om hon gör en abort. Att det knappt ens är OK att prata om abortförebyggande åtgärder (om det inte gäller tonåringar) visar hur lågt taket blivit i vårt land.

30.000 aborter varje år är mycket. Tänk om den siffran kunde sjunka bara genom att vår attityd ändrades och att den som är osäker stöttades lika mycket att behålla sitt barn som att göra en abort. Kan det verkligen vara en så extrem önskedröm?

Inga kommentarer: