fredag 7 november 2008

Jag blir så trött

Återigen så skrämmer man svenska småbarnsföräldrar av fakta som förvisso är sann men där man utelämnat många väldigt viktiga bitar. I en fråga i Svenska Dagbladet idag undrar en mamma om det är lika farligt för hennes lilla barn att äta sockerkakssmet som det är att äta rå kyckling. Svaret är att man kan få Salmonella av ägg även om det är ovanligt.

Och så skräms ytterligare en massa föräldrar längre in i svensk trygghetsnarkomani.

För det första svarar de aldrig på hälften av frågan - det är inte alls detsamma att äta råa ägg och rå kyckling. Blir man sjuk av rå kyckling är det oftast pga campylobacter som är vanligt (tror det är var femte kyckling som bär det). Det går alltså inte jämföra med salmonellaförekomsten i svenska ägg som i princip är obefintlig. "I Sverige producerade livsmedel är i praktiken fria från Salmonella genom ett sedan många år genomfört salmonellakontrollprogram." säger smittskyddsinstitutet och jag tror faktiskt mer på dem än någon anonym "expert" på Growingpeople.
Ett klokare svar hade varit att tala om att så länge man använder svenska ägg är det inte någon fara alls, speciellt inte om man är noga med handhygienen eftersom det är i äggskalet det mesta av bakterier finns om det på något outgrundligt sätt skulle vara så att man råkar ut för ett smittat ägg.
Jag undrar hur många stackars föräldrar som nu sitter med en stor klump i magen av oror för att deras barn ätit kladdkakesmet, hemmagjord glass, chokladmousse eller något annat "livsfarligt". Själv tänker jag tryggt fortsätta äta min egengjorda aioli, snirkla en massa vacker kristyr på pepparkakorna till jul och gömma mig i tvättstugan och äta upp muffinssmeten alldeles själv....

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din reaktion. Jag kan inte annat än att hålla med. Vilket tröttsamt tjat om säkerhet i Sverige. Och tänk, när jag öppnade svaret efter frågan visste jag att de skulle svara såhär. Deras jättejobbiga och okunniga svar plågar mig varje gång jag läser dem. Minns en gång en mamma som var orolig för sitt barn, som var tre veckor, och att det skulle bli för bundet till föräldrarna om det sov i sängen. De försökte träna bebin att sova själv, med blygsam framgång förstås. De dumma människorna på Growing svarade att försök ställa barnsängen bredvid så du kan känna barnet osv. Men herregud, ha barnet i sängen och sov gott, frågan gällde ju faktiskt inte hur de skulle lösa detta utan om det var farligt att ha barnet i sängen. Vi i västvärlden har alldeles snurrat i oss i vad vi tror är bra eller inte. Och vad gäller kaksmet har vi jag och mina barn mumsat detta i alla år och alla olika länder vi bott i - och ja, vi lever och är nästan aldrig sjuka.

Hälsningar
Maria

Anonym sa...

Hej

Jag håller också fullständigt med. Vad är det för idioter som gör alla dessa rekommendationer vad man ska ge barn för mat? Förra veckan rekommenderade de en av de dummaste saker jag hört, nämligen att man skulle ge barnen 1.5% mjölk istället för 3% FÖR ATT DET ÄR 1.5 GRAM MER FETT I 3% MJÖLK!!! 1.5 GRAM FETT! Hur kan man tro att det kan spela någon roll? 1.5 gram hit eller dit gör ingenting, speciellt inte för barn!
Josephine

allt o inget med jeanette sa...

Vi äter smet o är glada även i fortsättningen vi oxå!!
Ha en trevlig helg!!
Kram Jeanette