måndag 3 november 2008

Ny morgonrutin

Jag börjar tro att det funkar. En gång är ingen gång... osv men nu har jag testat flera morgnar och det blir bara bättre.

Nya rutinen innebär faktiskt att vi alla får sova lite längre och det är ju inte något som morgontrötta-familjen tackar nej till. Istället för att väcka alla direkt och sedan tjata sig igenom påklädning och morgontoalett och sedan stressa genom frukost med tre-fyra halvsovande barn för att slutligen få halvpanik vid avfärd mot skolan har jag vänt på tågordningen...
Jag kliver upp och tänder lamporna i hall och sovrum och sätter på en CD-skiva med glad men inte hysteriskt pigg musik. Går runt och klappar och pussar lite på barnen men väcker ingen ordentligt. Lägger fram kläder till allihop i hallen (ingen sån där välorganiserad varelse som planerar kvällen innan tyvärr men det kanslke kommer) och går ner och gör iordning frukost. Fixar matsäckar och kollar över att alla vantar, väskor, stövlar och annat finns på plats. Tänder massa ljus på bordet - viktigt!!!!

Så småningom hör man att det börjar röra sig på övervåningen och har bara en vaknat kommer de andra igång också. Just att inte bli väckt utan att vakna av sig själv (om och med bakgrundshjälp av musik och ljus) gör att de är så oerhört mer effektiva och påklädningen går i ett huj.
Att komma ner till dukat bord med levande ljus gör att de blir betydligt lugnare och äter bättre. Och som sagt - dessutom får de sova minst tjugo minuter längre och jag slipper tjata och bli frustrerad. En win-win situation minsann

4 kommentarer:

Makena sa...

Låter ju super! :) Kommer säkert att fortsätta att funka.

Lallamen sa...

Ja, i alla fall är jag på så mycket bättre humör när vi väl sitter i bilen och bara det är ju värt mycket

Anonym sa...

Saknar verkligen att få bjuda min dotter på frukost på sängen varje morgon. Vilket hon fått i alla år... Hon är 13 nu. Men snart så ... En bra start på dagen och mycket går av sig själv. Gäller både stora och små... :-)

Lallamen sa...

anonym: Så mysigt det lät. Min pappa har i massvis med år fixat frukost på sängen varje morgon till mamma. Har hon sovmorgon och inte han står det en termos och macka på en liten bricka bredvid sängen då hon vaknar. Det är kärlek!