onsdag 23 maj 2007

Carl von Linné

Grattis på 300-års dagen!

Så där, nu är det skrivet.

Det går liksom inte komma undan Linné den här veckan, i alla fall inte om man bor i Sveriges fjärde största stad. Hela city är som en enda stor blomsterrabatt och i stadsträdgården blommar 10.000 tulpaner. Dagen till ära är till och med gågatan omgjord till en 500 meter lång gräsmatta med 301 urnor med löjtnanshjärtan och stationsplanen kantas av palmer och papegojblommor. Lite småcoolt :-)

Gårdagens eftermiddag tillbringade jag och mina 4 lärjungar (hade Linné kan väl jag också...) på Vaksala torg där det är Kunskapsmarknad i dagarna tre. Istället för en vanlig marknad är det här alltså en satsning för vetgiriga där man kan lära sig om djur, natur, miljö och vetenskap - allt i Linnés anda. Roligt hade vi och det fanns något för alla.

För egen del tilltalades jag mest av den fantastiska maten från Glade Bonden. Två kockar bjöd på smakportioner av dinkelsallad och en bit biff, perfekt grillad och helt fantastiskt mör. Önskar att jag kunde tagit hem dem. De kunde få bo på balkongen och grilla åt oss hela sommaren.

De två minsta och kusin E roades storligen av att smälla såpbubblor och att klappa lammen i Jällaskolans tält. Plantera solrosor var inte heller fel och de for hem med händerna fulla av ballonger, flaggor och vindsnurror.

Stora A fick prata med en från universitet om hur vulkanutbrott blir till, han gjorde stora såpbubblor, klättrade med stolpskor i telefonstolpe och kikade på vattendjur från Fyrisån i både mikroskop och på storbild. V i sin tur hittade sitt eget paradis i tältet med den fyndiga skylten "Fästingar suger"! Där stod han och kikade på dessa små eländiga parasiter i mikroskop och frågade en massa frågor. Sista gången han helt plötsligt var försvunnen när vi stod och tittade på vulkanutbrottet gick jag direkt dit och de sa då att han var deras trognaste besökare...

Idag ska vi på gympa (har hyrt hela gympasalen igen) och sedan ska jag hem och sova. Gjorde tårta halva natten som gick. Mer om det sedan.

3 kommentarer:

lillamamman sa...

Härligt med Linnéfirande och tulpaner, när Uppsala nu för en gångs skull gör något kul är det bara att njuta.

Bakat tårta halva natten, säger du? Och jag som våndas över att försöka lyckas prestera en jordgubbstårta tills min make kommer på kortbesök från USA. När det gäller matlagning och bakning är jag en riktig rookie....

Lallamen sa...

Hägges färdiga tårtbottnar, Ekströms Fresta Jordgubbsfromage i ett lager, marsankräm och skivade jordgubbar i det andra. Borde inte gå att misslyckas med hur du än försöker :-)
Sedan har du ju fördelen att han kommer vara så saligt lycklig att träffa er igen så du kan antagligen fylla ett lager med torkade trattkantareller utan att han märker det...

lillamamman sa...

*asgarvar*
Jo, med tanke på att jag har typ 8 stora glasburkar kvar sen bröllopet så kanske det är ett sätt att bli av med dem...
Kan riktigt föreställa mig eftersmaken. Jordgubsfromage och trattisar - testa det till nästa brudpar, vetja!