måndag 20 mars 2006

Familjen Tejic

Skriv på namninsamlingen för familjen Tejic.

Familjen Tejic har bott i Sverige i drygt tre år men lever nu återigen gömda, rädda för att polisen ska knacka på dörren. Jag hörde en intervju med dem på radion för några dagar sedan och deras historia tog verkligen tag i mig. De är typexempel på sådana gömda familjer som den tillfälliga utlänningslagen skulle ge en ny prövning. Men de får ingen. Istället riskerar Zoran Tejic ett 20-årigt fängelsestraff i sitt forna hemland och Maja och Alex ska ryckas upp från skola, kompisar, närmiljö ... ja, från hela sin barndom.
Orsaken: För 1,5 år sedan åkte de på sin advokats inrådan till Svenska ambassaden i Oslo för att lämna in en ny ansökan. Resan tog 8 timmar men pga den menar migrationsverket att de bara kan anses ha varit i Sverige 1,5 år och då gäller lagen inte dem...

Det festande migrationsverket har än en gång valt att vara paragrafryttare och försöka hitta en juridisk tveksamhet för att kunna ge avslag. Det handlar inte om ett solklart fall utan är en tolkningsfråga och i stället för att välja att tolka till barnens bästa* väljer man tuffast möjliga tolkning.

Kampanjens hemsida finns här och du kan också läsa mer på DN. (Känns lite märkligt att för en gång skull kämpa för samma sak som miljöpartiet och vänstern men det bjuder jag på *s*)

*FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 31. Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet.

Inga kommentarer: