fredag 16 mars 2007

Burgundisk köttgryta

Lovade Syster Yster ett recept på en gryta hon åt här häromdagen. Kanske kan inspirera någon mer till söndagsmiddagen.

1 kg grytbitar eller en fransyska t.ex. som du skär i kuber.
4 rejäla gula lökar skurna i klyftor
600-700 g morot skurna i stora bitar (3-4 cm)
200 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
150 g stekfläsk eller 1 paket bacon
2 dl vatten
1,5 tärning oxbuljong
3 dl rött vin
1 msk tomatpuré
en skvätt citron
Timjan, salt och peppar
(2 dl grädde)
maizena redning

Bryn köttet i omgångar och lägg över i en rymlig gryta. Peppra och salta.
Stek baconet och champinjonerna tillsammans. Har du tid, lust och ork skadar det inte att bryna till morötter och lök lite också men det blir gott även om du bara knör i dem som de är också.
Blanda med köttet i grytan och krossa vitlöken och hacka grovt och rör i den med.
Krydda med tomatpuré, citron och en halv tsk timjan. Häll i vatten, buljong och vin och låt det puttra en och en halv till två timmar. Red av med maizenaredning och grädde om så önskas.

Om man har i grädde kan jag tycka att det är bra att ha i några droppar soja också för färgens skull. Rödvin och grädde ser sällan så aptitligt ut även om det smakar himmelskt.

Serveras helst med kokt potatis enligt mig men det fungerar definitivt även med ris.

Inga kommentarer: