fredag 13 april 2007

Billig och rolig dag

Det är skönt när man inser att roliga saker inte behöver kosta mycket pengar. Då pratar jag inte om sådana saker som by default är gratis. Picnic på gräsmattan, bad i sjön, blåsippsplockning i skogen eller lek på stora lekplatsen är underbara, roliga och gratis nöjen. Men andra saker kostar mycket pengar, speciellt om man som vi har sisådär dubbelt så många barn som genomsnittet.
Vill vi t.ex. röja 1,5 timme på Nickis lekland får jag pröjsa 290 riksdaler i bara inträde. Sedan vill förståss mamma ha en bulle och kaffe medan barnen leker och då är det svårt att motstå de bedjande ögonen när raringarna inser att popcorn/saft/bulle/slush puppie/chokladboll/ varmkorv (eller varför inte alltihop) skulle sitta som en smäck. Slantarna bara rullar iväg.
Ett besök på MAX efteråt hamnar lätt på ett par hundringar till.

Idag har vi istället röjt i en gympasal för 15 kr/familj. Allt började för ett halvår sedan när en del av mammorna som umgås här i vår lilla "by" började spela innebandy. Efter ett tag insåg gubbarna att de också ville spela men för att hyra kommunens lokaler billigt måste man vara en förening. Sagt och gjort, vi startade en idrottsförening och insåg efter ett tag att det gick ju faktiskt hitta på fler roliga saker. Idag var femte tillfället vi hyrde gympasalen till barnen.

Fram med tjockmattor, plintar och rep. Ner med bommar och ringar. Upp med bänkarna i ribbstolarna. Fritt fram för alla och var och en använder det som de själva vill. Några övar sig att gå balans på bommen medan bebisarna tycker det är kul att krypa under den. En del slår kullerbyttor över långmattan som hänger över en annan bom, andra gömmer sig i "grottan" under den och leker lejon. Vissa åker rutschkana på bänkarna, någon leker apa och klättrar upp istället. Alla har roligt - från halvårsgamla bebisen som skrattar åt alla som springer förbi till elvaåringen som klättrar högt upp i repen. Minst sagt aningens mer prisvärt än Nickis och ändå har barnen lika kul och somnar lika gott när kvällen kommer.
Efter det lyxade jag och AgdaMagda till det med utelunch. IKEA bjöd på mat och dryck inklusive efterrätt till mor och fyra barn för dryga hundringen. En tur i bollhavet för stora killarna och kusin Lala medan jag försökte få tag i hyllor till min nystylade tvättstuga.

När vi kom hem sken solen varmt på framsidan och jag kunde plantera lite blommor medan småttingarna grävde och körde bilar i sandlådan. Idylliskt så pass.

Allt som allt en väldans lyckad dag.

Inga kommentarer: