onsdag 4 april 2007

Hur ser ditt russin ut?

Hyresgästföreningens presschef Peder Palmstierna är upprörd över Hemnets Grannskapsinformation kan man läsa i Svenska Dagbladet idag. Han ser det som ett tecken på att de som har resurser plockar russinen i kakan.

Jag kan inte låta bli att förundras över upprördheten. Att väldigt många väljer boende efter fler kriterier än enbart bostadens utseende och den yttre synliga miljön kan väl knappast vara en överaskning för någon. Det som redovisas i Grannskapsinformationen är offentliga uppgifter och det kan knappast var Hyresgästföreningens uppgift att avgöra vad som är relevant information för någon som söker bostad.

Åter till russinuttalandet: Det handlar om en tjänst som kostar 100 kr så faktum är att de allra flesta som söker en bostad att köpa lär ha råd med tjänsten... Jag förstår förståss också att det inte är precis det som Palmstierna syftar på men jag är ganska övertygad om att de flesta Hemnetbesökare letar efter ett boende som passar just dem - på alla plan.
Och här kommer då russinen in och det är då jag blir lite irriterad. Som vanligt från vissa håll antas det genast att en sådan valfrihet gör att rika väljer bort sådant som inte passar. Att det är för dem tjänsten finns och att den finns för att vissa utvalda ska kunna slippa undan något odefinierat. Men mina russin ser kanske inte ut som Palmstiernas förmodade...
* Ett område med bara en kultur verkar väldigt trist.
* Flera barnfamiljer är ett måste.
*Det är trevligt om det finns fler som är hemma på dagarna. Arbetslösa, ålderspensionärer och förtidspensionärer är ett klart russin i min kaka.
* Hellre ett område där jag kan känna mig lite rik än ett där jag verkar som den fattiga kusinen från landet.

Undrar vilka russin Palmstierna plockar ur sin kaka?

5 kommentarer:

Monika sa...

Precis som du säger är det offentliga uppgifter och därför blir det än mer betänkligt att man tar betalt för dem.
Just i det här sammanhanget så gör mäklaren genom sitt upplägg med en betaltjänst att det blir prisvärderande egenskaper. Det gagnar väl knappast någon att man påpekar var det finns lågavlönade, lågutbildade, arbetslösa och långtidssjukskrivna i samma andetag som man berättar var det finns skola, bibliotek och annan service. Att man ens tänker tanken visar ju att det finns en efterfrågan att få de här uppgifterna som en del i bostadsvärderingen och det är i sak skrämmande och tyder på en människosyn som man hoppas bara finns i högerns tassemarker men som gjort sitt intåg i var och varannan medborgares medvetande.

Anonym sa...

Dessutom är det ju rätt märkligt att hemnet här påstår att den informationsservicen dom erbjuder här är så lite efterfrågad att det är betydelselöst.

Dravel! Varför då erbjuda det ingen tycks vilja ha?
Snacka om att ha dold agenda..

[SH] sa...

Lallamen: Håller med dig fullständigt. Men jag tror inte du kommer att få veta särskilt mycket om Palmstiernas russin - han skulle alldrig erkänna att han tittat på något annat än ytskicktet och antalet rum när han valde bostad...

monika: Det är väl inget konstigt att hemnet tar betalt för tjänsten? De gör ju jobbet att sammanställa och presentera uppgifterna åt dig - vill du inte betala kan du ju söka reda på allt själv. Eftersom det är offentliga uppgifter.
Aftonbladet tar betalt för sina PLUS-tjänster, en massa tonåringar betalar för extra funktioner på Lunarstorm och hemnet tar betalt för utkad information om området där du tittar på boende. Hur konstigt är det? Ledsen, men allt på internet är inte gratis.

Lallamen sa...

[sh] Bara för skoj kikade jag lite på herr Palmstiernas grannar. Av mer än 100 grannar var det fem st som eventuellt inte kommer från Sverige, resten var Ingegärd, Håkan, Sture och liknande. Skönt att han föregår med gott exempel ;-)

Lallamen sa...

Monika: Varför är det skrämmande och en hemsk människosyn att göra ett val vilka man vill bo med? Det jag skrev om i min blogg var ju nämligen om hur jag önskar att min omgivning ska se ut. Är jag alltså inkommen från "högerns tassemarker" för att jag vill undvika områden med alltför många höginkomsttagare, önskar att det finns fler som är hemma på dagarna t.ex. pga sjukpension, arbetslöshet, studier eller eget val? Är jag hemsk för att jag tycker det är tråkigt att bo i ett område med bara svenskar?
I rimlighetens namn borde jag ju vara det...