måndag 2 april 2007

Inget är som väntans tider

Hur lång tid kan det ta för en porterstek att koka klart egentligen???

Förbereder lunchen till i morgon. Porterstek till 70 personer på lunchen och baconlindade fyllda kycklingfiléer till middag senare på kvällen.
Ja, nu är det förståss inte här hemma jag tänkt servera det här utan på vår församlingsgård Ribbingebäck. Blir skönt med en dag i enbart vuxet sällskap utan en massa konflikter som behöver redas ut, slagsmål, rymningar, utspilld dricka och spelande pottor.

(Varning!!! Vad ni gör - köp inte pottor som spelar till era barn. Det är suveränt för att uppmuntra den lilla förtjusande varelsen att gå på pottan. Men när den gälla pipiga musiken ljuder genom hemmet för tionde gången den dagen och du står med händerna fulla och inte kan tömma den på stubberten ... ja, då är det inget kul längre. Jag hör den genomträngande lilla melodisnutten till och med när jag ska sova numera. Trots att det egentligen är tyst.
Tänk att ha en spelande potta i huvudet. Hur roligt är det???)

Tillbaka till steken. Äntligen har termometern sagt ifrån.
Nu ska den bara vila i spadet några minuter och under tiden kan jag dela med mig av receptet.

6 portioner
1 kg nötstek t.ex. fransyska, innanlår, rostbiff
1 flaska porter
½ dl soja
1 dl svart vinbärssaft (satsa på en riktig t.ex. Önos. Varianter där 75% är äpple- och druvsaft är inte lika goda.)
10 krossade enbär
1 krossad vitlöksklyfta
1 tärning mörk oxbuljong
1 gul lök i klyftor

Koka upp allt utom köttet i en gryta. Sätt en termometer i steken och lägg i den.
Låt sjuda under lock och vänd någon gång under kokningen.
Tag grytan från värmen då termometern visar 75-80 grader (1-1½ timme brukar det ta). Låt ligga i skyn 20 minuter.
Sila skyn och vispa ner 1 dl grädde och red med maizena. Koka några minuter.
Skär upp steken och servera med kokt potatis, grönsaker och en klick gelé.

Inga kommentarer: